Home / Besparen op vaste lasten

Besparen op vaste lasten

Onder vaste lasten worden eigenlijk alle kosten verstaan, die periodiek terugkeren. Dat kunnen dus betalingen zijn die je iedere maand moet doen, per kwartaal of jaarlijks. Huur, hypotheek, verzekeringen, gas, water, licht, abonnementen, aflossingen van leningen, schoolgeld en alimentatie zijn de meest voorkomende vaste lasten waar vrijwel iedereen mee te maken krijgt.
De vaste lasten nemen samen een groot, zo niet het grootste deel van alle uitgaven in een huishouden voor hun rekening. Als er ineens minder inkomsten binnen komen, bijvoorbeeld omdat je ontslagen wordt of naar een bijstandsuitkering moet, dan zijn de vaste lasten dus het eerste waar je naar gaat kijken om structureel geld te besparen.

Je hoeft heus niet meteen je huis te koop te zetten als je wilt besparen op vaste lasten. We leggen je hier uit hoe je het beste te werk kunt gaan met het besparen op vaste lasten als je een terugval in je inkomen aan ziet komen.

Besparen op vaste lasten, Stap 1:

– Verzekeringen en abonnementen die je niet echt nodig hebt, nemen al gauw een grotere hap uit je maandelijkse inkomen dan je beseft. Als je moet gaan besparen op vaste lasten is het een goede eerste stap om deze op te zeggen of aan te passen aan de nieuwe situatie.

Besparen op vaste lasten, Stap 2:

– Besparen op vaste lasten kun je ook direct doen door wat zuiniger om te springen met water en energie. Wellicht kun je alvast, als je daar op dit moment nog mogelijkheden toe hebt, aanpassingen doen aan je woning die later helpen te besparen. Als je bijvoorbeeld wat spaargeld hebt en weet dat je binnenkort zonder werk komt te zitten, kun je het bedrag dat boven de vermogensgrens ligt daarvoor gebruiken. Hierop wordt je anders namelijk gekort op je uitkering dus dan kun je dat maar beter geïnvesteerd hebben in iets waar je op langere termijn geld mee bespaart.

Besparen op vaste lasten, Stap 3:

– Als je weet dat je binnenkort van een uitkering rond moet zien te komen en de kansen niet groot zijn dat je meteen weer ergens aan een goedbetaalde baan komt, bijvoorbeeld door je leeftijd, de concurrentie binnen de branche waar je werkzaam bent geweest of in verband met arbeidsongeschiktheid, dan doe je er goed aan om vooruit te plannen. Je woonlasten zijn daarbij erg belangrijk. Zoals we al zeiden, hoef je heus niet meteen je huis uit of het te koop zetten maar het is verstandig om even na te gaan of je je huidige woning in de toekomst kunt blijven bekostigen. Vanwege de schaarste in de sociale woningbouw en de moeilijke huizenmarkt kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en je alvast oriënteren.
Woon je bijvoorbeeld in een huurwoning en moet je misschien goedkoper gaan wonen? In sommige gemeenten gelden wachttijden van meerdere jaren dus het kan geen kwaad om alvast langs te gaan bij de woningstichting, ook al ben je de komende jaren niet direct van plan te verhuizen.

Besparen op vaste lasten, Stap 4:

– Ga voor jezelf na of je misschien in aanmerking komt voor toeslagen waar je tot nu toe geen of niet optimaal gebruik van hebt gemaakt. Als je financiële situatie verandert omdat je ineens van een uitkering rond moet komen, dan kan het wel eens zo zijn dat je recht hebt op meer zorgtoeslag of meer huurtoeslag.
Ontvang je alimentatie of betaal je alimentatie? Voor zowel de ontvanger als de betaler geldt dat de hoogte van de alimentatie voor een deel afhankelijk is van je financiële situatie. Door dit opnieuw te laten berekenen, kun je wellicht nog meer besparen op vaste lasten.