Home / Geld lenen met uitkering

Geld lenen met uitkering

Geld lenen met een uitkering, kan dat?

Als je een uitkering hebt, leef je over het algemeen niet royaal. Het is dan ook niet verwonderlijk als je af en toe aan het einde van je geld nog een stukje maand overhoudt. (Als dat echter structureel is, heb je een probleem!) Er zullen dan ook geregeld momenten zijn waarop je wel een extraatje kan gebruiken. Zeker als je ineens dringend geld nodig hebt voor de gemeentelijke belastingen, een reparatie aan je auto of de vervanging van kapotte goederen (wasmachine, koelkast..) Wil je dan een lening afsluiten, dan merk je dat dát nou eens niet zo eenvoudig is met een uitkering.

Kredietverstrekkers willen zekerheid

Een bank of kredietverstrekker wil uiteraard de garantie hebben dat geleend geld ook weer retour komt. En ook een bank of kredietverstrekker weet dat mensen met een uitkering het in de regel niet breed hebben. Juist daarom zullen ze terughoudend zijn met het verstrekken van leningen aan mensen met een uitkering. Uiteraard hangt het er wel vanaf wat voor uitkering je hebt en hoe je leefsituatie is.

Lenen met je partner als borg

Een stuk gemakkelijk wordt het al, wanneer je een partner hebt met inkomsten uit arbeid, zoals een vast dienstverband. Een kredietverstrekker is dan eerder bereid om je een lening te verschaffen. Dit is echter niet zozeer “lenen met een uitkering”, maar meer “lenen met je partner als borg”. Heb je een uitkering die ook een bepaalde garantie geeft, zoals een WIA-uitkering op grond van een chronische aandoening of beperking, dan zijn kredietverstrekkers eerder geneigd om je geld te lenen. Je uitkering is dan te zien als een “vast” gegeven.

Geld lenen met een WW-uitkering

Een WW-uitkering líjkt een “aantrekkelijke” uitkering om een lening mee aan te gaan. Je bent immers gezond van lijf en leden en hebt een grotere kans om binnen afzienbare tijd weer aan de slag te geraken. Aan de andere kant: een WW-uitkering is van beperkte duur. (Hoe lang deze precies duurt, hangt onder andere af van je arbeidsverleden.) Mocht je onverhoopt aan het einde van je uitkering géén nieuwe dienstbetrekking gevonden hebben, dan sta je met lege handen. Dat weten kredietverstrekkers ook.

Geld lenen met een bijstandsuitkering

Helemaal moeilijk wordt het om geld te lenen met een bijstandsuitkering. Een bijstandsuitkering betekent leven op het bestaansminimum, oftewel er blijft maandelijks weinig geld over om aan eventuele aflossingsverplichtingen te voldoen. En omdat de beslagvrije voet (bedrag waarop deurwaarders geen beslag mogen leggen) niet veel verschilt van de bijstandsnorm, komen eventuele beslagleggers al snel bedrogen uit. Van een kale kip kan je immers niet plukken.