Home / Geld lenen met Wajong-uitkering

Geld lenen met Wajong-uitkering

Als je leeft van een Wajong-uitkering, heb je het vaak niet gemakkelijk. Een Wajong-uitkering krijg je immers alleen als je al op jonge leeftijd te maken hebt gekregen met een ziekte of een handicap. Desondanks kunnen veel Wajongers, juist met behulp van hun uitkering, toch een gewoon leven leiden, al dan niet met enkele aanpassingen. Of je met een Wajong-uitkering ook gemakkelijk voet aan de grond krijgt bij een kredietverstrekker is echter een heel ander verhaal. Dat lijkt misschien krom, want juist als je van een uitkering leeft heb je toch een bepaalde vorm van inkomenszekerheid? Op het eerste gezicht is dit inderdaad zo. De bank of kredietinstelling redeneert echter anders: zij weten dat mensen met een (Wajong of andere) uitkering vaak niet veel financiële armslag hebben en zullen dus op die grond niet snel geneigd zijn om een lening te verstrekken.

Opties voor mensen met een Wajong-uitkering

Dat banken en kredietverstrekkers moeilijk (kunnen) doen over een lening, wil natuurlijk niet zeggen dat mensen met een Wajong-uitkering helemáál geen krediet kunnen afsluiten. Een veelgehoorde en meestal goed werkende methode is het laten ophogen van de maximale roodstand bij de bank. Dit is een vorm van lenen waar een bank meestal niet moeilijk over doet, zeker niet wanneer er maandelijks een vast inkomen binnenkomt op de rekening. En of dat inkomen nu een salaris is of afkomstig is van een uitkeringsinstantie, dat maakt in dat geval niet zo veel uit. De maximale roodstand laten verhogen is dan ook een goede manier om in geval van nood snel over extra geld te kunnen beschikken, bijvoorbeeld in geval van een dure reparatie aan je auto, het laten vervangen van kapot witgoed of het betalen van een hoge rekening van de dierenarts. Heb je het extra geld niet persé nodig, dan is het raadzaam om geen gebruik te maken van je maximale roodstand. Rood staan bij de bank kost immers behoorlijk wat geld, ook als je maar voor korte termijn in de rode cijfers duikt.

Minilening dan maar?

Een andere optie voor mensen met een Wajong-uitkering is het afsluiten van een minilening. Dergelijke leningen worden ook vaak flits-, snel- of SMS-krediet genoemd. Deze vorm van lenen heeft op het eerste gezicht behoorlijk veel voordelen: zo is het vaak relatief eenvoudig om een dergelijke lening af te sluiten, kan je binnen afzienbare tijd over het geld beschikken en vindt er in de regel geen BKR-toetsing plaats. Ook zijn er zelfs instellingen te vinden die helemaal geen rente berekenen over het geleende geld. Dat klinkt goed: een gratis geldlening, die ook nog eens gemakkelijk te verkrijgen is. Het is echter belangrijk om ook op de kleine lettertjes en bijkomende voorwaarden te letten. Het niet tijdig terugbetalen van de lening leidt al snel tot torenhoge boetes, en ook spoedopdrachten kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Ga dus eerst zorgvuldig na met welke kredietverstrekker je in zee wilt gaan en vraag je af binnen welke termijn je de lening wilt en kunt terugbetalen.