Home / Hoeveel geld kan ik lenen?

Hoeveel geld kan ik lenen?

Geld lenen kost geld, het is een uitspraak die u ongetwijfeld regelmatig hoort. Maar om te weten hoeveel geld lenen uiteindelijk kost, is het ook van belang om te weten hoeveel geld u in eerste instantie kunt lenen. Dat u uzelf de vraag ‘hoeveel geld kan ik lenen?’ stelt, is dan ook niet verwonderlijk. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om een antwoord op deze vraag te verkrijgen. Wel is het zo dat er verschillende antwoorden op deze vraag bestaan.

Wat bepaalt de hoogte van een lening?

Er zijn verschillende factoren die de maximale hoogte van een lening bepalen. Onder andere uw inkomsten en vaste lasten spelen hierbij een rol. Een verantwoorde lening is een lening waarbij u geld kunt lenen zonder in de problemen te komen bij de aflossingen die u moet doen. U betaalt niet alleen het geleende bedrag terug, maar ook de rente. De hoogte van een lening moet dus passen in uw persoonlijke situatie.

Soort leningHoeveel geld kan ik lenen


Ook de soort lening die u af gaat sluiten, speelt een rol. Zo zal de hoogte van een persoonlijke lening anders zijn dan de hoogte van een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening kiest u voor zekerheid, omdat u een vaststaand bedrag leent, een vast rentetarief gaat betalen en ook al bekend is wanneer u de lening afgelost moet hebben. Bij een doorlopend krediet staat dit allemaal niet vast. U kunt op ieder moment geld lenen tot een afgesproken bedrag en het staat daarom vooraf niet vast hoeveel geld u gaat lenen. U betaalt een variabele rente over het geleende geld.

Kies een geschikte aanbieder

De vraag ‘hoeveel geld kan ik lenen?’ kent een verschillend antwoord per aanbieder van de lening. Zo zal de ene aanbieder u bijvoorbeeld €5.000,- willen lenen, terwijl een andere aanbieder u een lening van €6.000,- biedt. Het is verstandig u hier vooraf goed in te verdiepen, om zo de lening te vinden die het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie. Omdat verschillende aanbieders verschillende rentetarieven en voorwaarden hanteren, is deze verdieping extra belangrijk. Zo komt u in de toekomst niet voor negatieve financiële verrassingen te staan.