Home / Hulp bij geld lenen

Hulp bij geld lenen

Als je voor je dagelijks bestaan afhankelijk bent van een uitkering, ben je er waarschijnlijk aan gewend om creatief met geld om te gaan. Een uitkering hebben betekent immers maar al te vaak dat er weinig tot geen geld is voor extra’s. Ook het oh zo belangrijke sparen schiet er maar al te vaak behoorlijk bij in. Wanneer je dan onverwachts voor (dure) uitgaven komt te staan, zoals een broodnodige reparatie of noodzakelijk onderhoud aan je woning, kan dit betekenen dat je spaarsaldo niet toereikend is om alle kosten te dekken. Op dat moment ben je afhankelijk van een lening.

Geld lenen met een uitkering, kan dat dan?

We gaan er geen doekjes om winden: geld lenen met een uitkering is allesbehalve gemakkelijk. Bij veel banken en kredietinstellingen krijg je onmiddellijk nul op het rekest. Zeker wanneer je een negatieve BKR-notering hebt, is het niet gemakkelijk om een lening op de traditionele manier te verkrijgen. Uiteraard zijn er, zeker op internet, genoeg instellingen te vinden die desondanks bereid zijn om bijvoorbeeld een flitskrediet te verstrekken. Dit kán een snelle manier zijn om een lening te verkrijgen, zeker wanneer je maar een paar honderd euro nodig hebt. Maar zijn er alternatieven?

Andere vormen van leningen

Een snelkrediet is eenvoudig, gemakkelijk en wordt niet snel afgewezen, zelfs al heb je een negatieve BKR-notering. Maar de bijkomende voorwaarden zijn vaak niet mals. Heb je even snel geld nodig, dan zou je uiteraard ook kunnen proberen om een particuliere lening te verkrijgen, bijvoorbeeld bij vrienden of familie. Hierbij is het wel belangrijk dat je goede afspraken maakt over de voorwaarden en de termijn waarbinnen je de lening kan terugbetalen. Hou er verder rekening mee dat diegene van wie je leent, naar alle waarschijnlijkheid ook wil weten waar je het geld voor nodig hebt. Iemand geld lenen om een kapotte wasmachine te kunnen vervangen is immers voor veel mensen een lagere drempel dan geld uitlenen omdat de lener graag op vakantie wil, maar geen cent te makken heeft. In alle gevallen geldt: wees eerlijk en realistisch. Mensen schenken je vertrouwen door je hun geld uit te lenen; beschaam dit vertrouwen dan ook niet. Gaat het om leningen waarbij grotere bedragen gemoeid zijn, dan is het zelfs verstandig om ook een officieel contract op te (laten) stellen.

Borgstelling

Een andere vorm van hulp bij een geldlening is een borgstelling. Hierbij leen je geld van een kredietverstrekker, maar met (het inkomen van) een ander als “waarborg”. In veel gevallen zal dit je partner zijn. Betaal je de lening niet terug binnen de gestelde termijn, dan weet de kredietverstrekker dat er bij je partner het nodige te halen valt. Op die manier zorgt je partner dus voor een stukje zekerheid voor de kredietinstelling. Uiteraard zit lang niet iedere partner daarop te wachten, dus of deze manier van hulp bij het verkrijgen van een lening voor jou geschikt is, is nog maar de vraag.