Home / Huren met uitkering

Huren met uitkering

Als je een uitkering hebt, dan nemen woonlasten al gauw een groot deel van je inkomen in beslag. Het is dan ook niet altijd makkelijk om een passende huurwoning te vinden met een uitkering.
Als je een uitkering ontvangt en nog thuis woont of samenwoont en vanuit die situatie wilt gaan huren dan denk je wellicht dat dat haast niet te doen is. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om een woning te huren als je een uitkering ontvangt. We zetten hier een aantal zaken op een rijtje waar je op moet letten als je wilt gaan huren met uitkering.

Sociale woning huren met uitkering

Iedereen in Nederland moet een dak boven zijn hoofd kunnen hebben. De organisaties in de sociale woninghuur houden dan ook rekening met mensen die een minimaal inkomen hebben, zoals bijvoorbeeld een bijstandsuitkering. Dit betekent dus dat je ook als je een uitkering ontvangt, bij de woningstichting kunt inschrijven voor een woning. Schrijf bij zoveel mogelijk woningstichtingen in die actief zijn in je regio: dan vergroot je je kansen.
De regels die gehanteerd worden voor het huren met uitkering, verschillen sterk per gemeente en per woningstichting. In sommige gemeentes zul je met een uitkering bijvoorbeeld alleen een klein appartement kunnen huren en géén driekamerwoning. Voor specifieke informatie kun je het beste gewoon even langs gaan bij een woningstichting waarbij je overweegt te gaan huren.

Particuliere woning huren met uitkering

Voor wie de sociale woninghuur geen mogelijkheden biedt, bijvoorbeeld vanwege de lange wachttijden of omdat het aanbod niet aansluit bij de wensen, bestaat er ook de mogelijkheid tot particulier huren. Deze vorm van huren is vaak kostbaarder naar verhouding en zal voor iemand met een uitkering doorgaans niet optimaal zijn. Maar, als je met spoed op zoek bent naar een huurwoning en eventueel bereid bent je eisen bij te stellen, dan kan particulier huren een goede (tijdelijke) oplossing zijn.
Je kunt in het particuliere circuit ook met een uitkering heus wel huren, ook al zal je in de meeste regio’s geen topappartement kunnen bekostigen. Een particuliere huurwoning vind je bijvoorbeeld bij een vastgoedbedrijf, een bemiddelingskantoor of bij een particulier.

Tips voor huren met een uitkering

De wachttijden voor een geschikte huurwoning in de sociale woninghuur verschillen per gemeente. In Oost-Groningen zul je eerder kunnen gaan huren en een ruimere woning kunnen krijgen met je uitkering dan in een gemeente als Amsterdam of Eindhoven. Daar lopen de wachttijden soms wel op tot tien jaar voor een eengezinswoning. Het is dus belangrijk dat je op tijd inschrijft bij een woningstichting. Daarnaast kun je informeren of je in aanmerking komt om als urgent geval te worden beschouwd. Veel woningstichtingen geven voorrang aan mensen die vanwege een dwingende persoonlijke situatie per direct een eigen huurwoning nodig hebben. Let wel: in gemeenten waar lange wachttijden gelden voor het huren zal een dergelijke status ook maar in zeer uitzonderlijke gevallen aan iemand toegekend worden.

Als de wachttijden in jouw gemeente erg lang zijn of de woningprijzen erg hoog liggen, informeer dan ook in andere gemeentes. Voordelen van verhuizen naar een andere gemeente, zoals een kortere wachttijd en goedkoper huren, wegen vaak al snel op tegen de nadelen.

Laat je, als je gaat huren met een uitkering, altijd goed informeren over alle regels die er gelden bij de woningstichting. Je financiële middelen zijn beperkt en wanneer je een verkeerde keuze maakt, kan dat op langere termijn wel eens een probleem worden. Zo zal vaak je wachttijd vervallen op het moment dat je een woning accepteert, ook al is dit een kleine woning waar je maar tijdelijk wilt blijven huren. Ook kan je inschrijftijd vervallen als je een geschikte woning afwijst. Zorg dat je goed op de hoogte bent, dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bij veel woningstichtingen maak je met een uitkering alleen kans op een redelijke huurwoning als je gebruik maakt van huursubsidie. Hoe het precies zit met huursubsidie, kunnen ze je bij de betreffende woningstichting of gemeente vertellen.