Home / Lenen met BKR

Lenen met BKR

Is je uitkering niet toereikend om onverwachte uitgaven te bekostigen en heb je geen spaarpotje achter de hand, dan ontkom je er wellicht niet aan: het aanvragen van een lening. Vraag je je lening aan bij “reguliere” kredietverstrekkers (banken en andere financiële instellingen), dan wordt niet alleen gekeken naar het bedrag dat je wilt lenen, de hoogte van je uitkering en je financiële armslag, maar ook naar je verleden op het gebied van betalingsverplichtingen. Dit gebeurt via een toetsing bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Via het Bureau Krediet Registratie is het mogelijk om informatie te verkrijgen over de mate waarin je je financiële verplichtingen nakomt.

A-code, H-code

Natuurlijk is vrijwel iedereen weleens te laat met de betaling van een boete, de huur of de energierekening. Zolang je de achterstand op korte termijn herstelt, is er dan ook niets aan de hand. Een ander verhaal is het, wanneer je structureel en/of veel te laat aan je verplichtingen op financieel terrein voldoet. Is dat bij jou het geval, dan heb je dikke kans dat je een A-code achter je naam hebt staan bij het BKR. Deze A-code wijst op een betalingsachterstand en zal voor veel financiële instellingen een reden zijn om je geen lening te willen verstrekken. Heb je een H-code, dan zijn ze vaak al wat welwillender. Een H-code krijg je, wanneer je een eerdere A-code hebt weggewerkt door alsnog aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Een kredietverstrekker weet hierdoor dat er wel financiële problemen zijn geweest, maar dat je deze in ieder geval dermate hebt opgelost dat je de achterstand alsnog hebt ingehaald.

Terughoudende kredietverstrekkers

Dit is overigens geen garantie dat je de door jou gewenste lening alsnog verkrijgt. Sowieso zijn kredietverstrekkers vrij terughoudend in het verstrekken van leningen aan mensen met een uitkering. Zelfs wanneer je een ‘vaste’ uitkering hebt, zoals een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering, zal een bank of andere financiële instelling niet snel geneigd zijn je een lening te geven. Zij weten immers maar al te goed dat de financiële ruimte bij mensen met een uitkering vaak beperkt is. Grof gezegd: van een kale kip kan men niet plukken, dus willen ze dit ook liever niet proberen. Zelfs zonder negatieve BKR-notering kan het dus moeilijk zijn om met een uitkering een lening aan te gaan.

En al die kredietinstellingen op internet dan?

Gelukkig is er internet. Daar wemelt het tenminste van de kredietverstrekkers die helemaal niet moeilijk doen over lenen met een uitkering. Sterker nog, zelfs een negatieve BKR-notering is geen enkel probleem, want er vindt helemaal geen BKR-toetsing plaats! Ideaal, toch? Nou.. Ja en nee. Natuurlijk zijn er talloze instellingen te vinden die adverteren met een snel-, of SMS-krediet. Met een spoedoverboeking staat het geld zó op de bank, en soms (vaak!) hoef je niet eens rente te betalen over het geleende bedrag. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat ís het helaas ook. Wie de moeite neemt om de bijkomende voorwaarden te lezen, ziet al snel waar dergelijke kredietinstellingen hun winst vandaan halen: niet tijdige terugbetaling leidt al snel tot torenhoge boetes en incassokosten. Het is dan ook aan te raden om niet zomaar met de eerste de beste kredietverstrekker in zee te gaan.