Lenen met uitkeringLenen met uitkering? Geld lenen met een uitkering is mogelijk, maar...Lenen met uitkering is niet altijd verstandig. Wanneer u door omstandigheden meer financiële ruimte nodig heeft kan een lening tijdelijk wel wat meer ademruimte geven, maar zorgt ook weer voor meer schulden. Desondanks kan het zijn dat u toch een lening nodig heeft. Maar kan je lenen met een uitkering? Ja, geld lenen met een uitkering is mogelijk. Er zijn steeds meer geldverstrekkers die geld lenen aan mensen met een uitkering. Op lenen met uitkering leggen wij u uit hoe u kunt lenen met een uitkering en waar u op moeten letten. Want geld lenen kost altijd geld, ga hier verstandig mee om!

Advertentie

Lenen met een ziektewetuitkering

Heb je een vast dienstverband en wordt je ziek, dan is je werkgever verplicht om de eerste twee jaar minstens 70% van je loon door te betalen. Je ontvangt dan dus geen ziektewetuitkering, maar (gekort) loon via je werkgever. Heb je géén (vaste) werkgever, dan is er ook niemand die je loon doorbetaalt. In dat geval heb je recht op een ziektewetuitkering. Dit geldt voor mensen die zonder werk zitten, maar ook voor werknemers zonder vast contract, zoals uitzend- en oproepkrachten en “speciale gevallen”, zoals musici, artiesten en provisiewerkers. De ziektewetuitkering duurt maximaal twee jaar en bedraagt 70% van het Ziektewetdagloon, wat weer afhankelijk is van je laatstgenoten inkomen. De hoogte van de ziektewetuitkering is dus voor vrijwel iedereen anders, hoewel er wel een maximum aanzit (maximumdagloon).

Ziektewetuitkering en geld tekort

Ben je aangewezen op een ziektewetuitkering en heb je geld nodig om onverwachte uitgaven te dekken, dan kom je er al snel achter dat lenen met een uitkering gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Toch zal de ene persoon minder moeite hoeven te doen om uiteindelijk toch een lening te verkrijgen, dan de andere. Dit komt doordat de hoogte van de ziektewetuitkering gerelateerd is aan het laatstverdiende loon en dus voor iedereen anders is. Heb je een hoog ziektewetdagloon en lage vaste lasten, dan lukt het je waarschijnlijk wel om een lening rond te krijgen. Aan de andere kant: in dat geval heb je ook de mogelijkheid om wat geld opzij te zetten voor krappe tijden. Uiteraard is het altijd beter om een spaarpotje aan te leggen dan om nieuwe schulden aan te gaan!

Geld lenen om een eigen bedrijf te beginnen

De overheid houdt van mensen die hun best doen om uit de uitkering te geraken. Als je met je ziektewetuitkering geld wil lenen om je eigen bedrijf te beginnen, dan zijn daar -onder voorwaarden- vrij goede mogelijkheden voor. Zo kom je wellicht in aanmerking voor een geldlening via het UWV. In het artikel lenen bij het UWV lees je hier meer over.

Geld lenen voor andere zaken

Wil je met je ziektewetuitkering een lening aanvragen voor andere zaken dan voor een eigen bedrijf, dan kan je niet aankloppen bij het UWV. Hoewel het UWV de instantie is die jouw ziektewetuitkering verzorgt, hebben zij geen mogelijkheden om te voorzien in tijdelijke extraatjes, ook al is de nood wellicht hoog en kan je niet gemakkelijk terecht bij andere financiële instellingen. Je bent dan al snel aangewezen op andere leenvormen, zoals bijvoorbeeld een flitskrediet of een lening met een onderpand.

Geplaatst in: uitkering

Tags - lenen met uitkering: , , , , , , , , , , ,

Advertentie

geld lenen kost geld

Advertentie