Home / Lening aanvragen met een uitkering

Lening aanvragen met een uitkering

Een lening aanvragen met een uitkering is niet gemakkelijk

Een lening aanvragen met een uitkering is allesbehalve gemakkelijk. Niet verwonderlijk, wanneer je bedenkt dat een bank of kredietverstrekker geen filantropische instelling is, maar een bedrijf dat zekerheid wil dat het z’n geld op termijn ook weer retour krijgt. Juist die zekerheid ontbreekt vaak bij mensen die een uitkering ontvangen, omdat zij vrijwel geen financiële armslag hebben. Dit geldt in het bijzonder voor mensen in de bijstand.

Bijstand = bestaansminimum

Een bijstandsuitkering is bedoeld als vangnet: een uiterst redmiddel om te voorkomen dat mensen helemaal zonder geld komen te zitten. Daarom is een bijstandsuitkering allesbehalve royaal. Wie een uitkering ontvangt vanuit de bijstand, zal weinig tot geen geld hebben voor iets extra’s. Mensen met een bijstandsuitkering hebben het dan ook vaak moeilijk om geld opzij te zetten voor een onverwachte uitgave, zoals een kapotte wasmachine. Dat weten geldverstrekkers ook, en daarom zullen zij niet snel geneigd zijn om iemand in de bijstand een lening te verstrekken. Een lening moet immers worden terugbetaald en er wordt rente over berekend; een extra maandelijkse uitgave die iemand in de bijstand moeilijk zal kunnen bekostigen. Met een bijstandsuitkering vang je dan ook over het algemeen bot bij een reguliere geldverstrekker.

Gemeentelijke Kredietbank

Maar wat als je in de bijstand zit en je hebt dringend geld nodig voor een noodzakelijke uitgave? Dan kan je in sommige gevallen een beroep doen op de Bijzondere Bijstand. Een geldlening vanuit de bijzondere bijstand wordt verstrekt door dezelfde instantie waarvan je ook de ‘reguliere’ bijstandsuitkering ontvangt: de gemeente. In eerste instantie zal de gemeente helpen om een lening af te sluiten bij de Gemeentelijke KredietBank (GKB), eventueel door borg te staan. Met deze borgstelling is het voor de Gemeentelijke KredietBank zeker dat het geleende geld te zijner tijd ook weer wordt terugbetaald.

Geldlening van de gemeente

Weigert de Gemeentelijke KredietBank desondanks om de lening te verstrekken, dan kan de gemeente eventueel besluiten om het geld in de vorm van een lening te verstrekken. Hierbij geldt wel dat de lening noodzakelijk is om te voorzien in de “algemeen noodzakelijke kosten van bestaan”. Simpelweg gezegd komt deze zinstelling er op neer dat de gemeente wél geneigd zal zijn om iemand geld te lenen om een nieuwe koelkast aan te schaffen, maar niet snel zal opdraaien voor de reparatie van een peperdure flatscreen-TV. Ook niet in de vorm van een lening. Deze lening moet immers worden terugbetaald, al dan niet met rente. De voorwaarden voor het al dan niet berekenen van rente verschillen per gemeente.