Home / Nadelen lenen

Nadelen lenen

Elk voordeel heeft z’n nadeel

Over de voordelen van een lening afsluiten kunnen we kort zijn. Natuurlijk is het handig om per direct geld tot je beschikking te hebben om de auto te laten repareren, de kapotte koelkast te vervangen of eindelijk het huis eens te laten schilderen. In sommige gevallen heb je met je lening ook juist geld bespaard: een lekkende dakgoot bijvoorbeeld richt alleen maar meer schade aan wanneer je de boel op z’n beloop laat. Desondanks kent lenen ook een keerzijde.

Verhoging vaste lasten

Als je een lening hebt afgesloten, moet deze uiteraard ook weer terugbetaald worden. Over het algemeen kiezen mensen voor een terugbetaling in termijnen, dus iedere maand een vast bedrag totdat de lening volledig is afgelost. Dit betekent uiteraard, dat je vaste lasten -tijdelijk- omhoog gaan. De betalingstermijnen achterwege laten, is immers geen optie. Maar als je hebt moeten lenen omdat je maandelijks geen geld opzij kan zetten om een spaarpotje aan te leggen, hoe ga je dan om met een verhoging van je vaste lasten? Kan je die verhoging wél betalen? Als het antwoord nee is, kan je je wens om een lening af te sluiten, beter nog een keer heroverwegen. Is het antwoord ja, probeer dan om na aflossing van de lening hetzelfde maandelijkse bedrag naar een spaarrekening te sluizen. Zo leg je een spaarpotje aan voor onvoorziene uitgaven.

Rente

Geld lenen kost geld. Je kan er lang of kort over praten, maar feit blijft dat kredietverstrekkers geen filantropische instellingen zijn, maar bedrijven die wat willen verdienen aan hun geldleningen. Dat verdienen doen ze in de vorm van de berekening van (hoge) rente. “En al die instellingen op internet dan, die korte termijn leningen aanbieden zonder rente te berekenen?” vraag je je nu misschien af. Natuurlijk, die instellingen zijn er. Maar ook die draaien uiteraard niet op liefdadigheid en de wens iets goeds te doen voor de samenleving. Lees je de bijkomende voorwaarden, dan kom je nog heel wat potentiële adders onder het gras tegen. Een goede graadmeter: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het in de regel niet waar.