Home / Sparen

Sparen

Geld sparen is altijd verstandig. Door te sparen zorg je ervoor dat je onvoorziene uitgaven op kunt vangen zónder dat je daarvoor schulden moet maken. Ook kun je natuurlijk wat opzij zetten voor grotere uitgaven zoals een nieuwe auto of een vakantie.

Sparen versus lenen

Als je ineens wat extra geld nodig hebt, dan is het fijn als je wat spaargeld achter de hand hebt. Ook lenen is natuurlijk een mogelijkheid om op korte termijn wat meer financiële speelruimte te krijgen maar je moet er rekening mee houden dat lenen op langere termijn altijd geld kost. Je moet tenslotte rente betalen over het geldbedrag dat je leent. Bij sparen ontvang je juist rente over het geldbedrag dat je opzij zet.
Sparen vergt natuurlijk wel een investering vooraf. Je weet misschien nog niet waar je je spaargeld voor zult gebruiken en hebt wellicht behoorlijk wat discipline nodig om geld opzij te zetten; zeker als je al niet veel te besteden hebt.
Als je voortijdig geld opneemt van een spaarrekening dan zijn daar overigens wel vaak extra kosten aan verbonden. In sommige gevallen is het dan goedkoper om ergens geld te lenen dan om je eigen spaargeld op te nemen. Ga dit dus altijd even voor jezelf na.

Optimaal sparen

Om zoveel mogelijk uit je spaargeld te halen, moet je wat onderzoek verrichten. Je kunt vaak vrijblijvend informeren bij aanbieders en er zijn ook websites waar je makkelijk een goede vergelijking kunt maken.
Veel mensen kijken vooral naar de rentepercentages als ze willen weten waar ze het beste kunnen sparen. Het is belangrijk om ook naar de voorwaarden te kijken als je een goede vergelijking wilt maken. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten als je tussentijds een deel van je spaargeld op wilt nemen?
Als je maandelijks niet zoveel te besteden hebt of van een uitkering leeft, dan doe je er goed aan geen hoge bedragen voor lange tijd vast te zetten. De rente is bij dat soort spaarrekeningen vaak hoog maar als je ineens noodgedwongen tóch tussentijds geld op moet nemen, betaal je vaak extra geld.

Sparen en uitkering

Als je van een uitkering rond moet komen of maandelijks niet zoveel te besteden hebt, dan leef je misschien in de veronderstelling dat sparen voor jou geen mogelijkheid is of dat je alleen maar gekort wordt als je gaat sparen. Niets is echter minder waar! Juist met een bescheiden inkomen is het belangrijk om wat geld achter de hand te hebben. Zo voorkom je dat je schulden maakt en ook kun je eens zonder schuldgevoel iets leuks met je gespaarde geld doen. Er geldt bij de meeste uitkeringsvormen wel een soort grens voor het bedrag dat je aan spaargeld mag hebben. Boven dit bedrag wordt je namelijk wel gekort maar als je hier onder blijft, is er dus niets aan de hand.
Voor meer informatie zie ook: uitkering en spaargeld

Besparen

Om wat méér uit je uitkering te halen en te voorkomen dat je geld moet gaan lenen, kun je natuurlijk ook gewoon proberen je uitgaven omlaag te brengen. Zo hou je net wat meer over van het geld dat er binnenkomt en zo kun je misschien zelfs wat geld opzij zetten.
Het lijkt soms een onmogelijke opgave om geld te besparen wanneer je een uitkering hebt en toch al niet veel uitgeeft maar met de tips op deze website hou je gegarandeerd wat meer over. Zo kun je lezen hoe je kunt besparen op je vaste lasten, water, energie en op je dagelijkse boodschappen.