Home / Besparen op boodschappen

Besparen op boodschappen

Je moet geen boodschappen gaan doen als je honger hebt. Je moet van tevoren een boodschappenlijstje maken en je daaraan houden. Je kunt beter een mandje dan een winkelwagentje pakken. Deze tips om te besparen op boodschappen kennen waarschijnlijk de meeste van ons inmiddels wel.
Maar wat als je iedere euro drie keer om moet draaien om rond te komen? Of wanneer je een bijstandsuitkering hebt en alle zeilen bij moet zetten om wat geld voor leuke dingen over te houden? Dan zijn de tips hierboven wellicht niet genoeg om echt een verschil te maken.
Stiekem geven we vaak veel meer uit aan de boodschappen dan we denken. Ook wanneer je al veel minder uitgeeft dan je voorheen deed, dan nóg zul je zien dat je best wat extra geld kunt besparen op boodschappen.

We geven je hier een aantal handige tips om te besparen op boodschappen.

Besparen op boodschappen, Tip 1

Hou bij wat je koopt.
Besparen op boodschappen kun je alleen optimaal doen als je weet wáár je op kunt besparen. Daarom, hoe omslachtig het ook lijkt: Hou minimaal een maand lang bij wat je precies koopt en waar je het koopt. Als je op het einde van de maand alles netjes bij elkaar heb gezet, kijk dan eens kritisch naar je uitgaven en stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke producten koop je vaak? Zijn die misschien goedkoper in een andere supermarkt?
  • Welke onnodige producten koop je vaak? Kun je die misschien missen?
  • Hoeveel van wat je gekocht hebt, heb je uiteindelijk weggegooid? Wellicht koop je teveel van sommige zaken? Je kunt verspilling tegen gaan door hoeveelheden beter in te schatten en door restanten op te maken voordat je nieuwe boodschappen koopt.
  • Koop je vaak grote hoeveelheden van iets omdat het in de aanbieding is? Hiermee kun je jezelf wel geld besparen natuurlijk maar uit onderzoek is gebleken dat we meer van iets gebruiken als we weten dat we er veel van hebben. Dat is dus ook zeker iets om rekening mee te houden.

Als je op deze manier je eigen koopgedrag onder de loep neemt, zul je zien dat je heus nog wat kunt besparen. In sommige huishoudens loopt dit besparen op boodschappen zelfs op tot 100 euro of meer per maand!

Besparen op boodschappen, Tip 2

Leer goedkoper te koken.
Hoe creatiever je bent in de keuken, hoe makkelijker het wordt om voor weinig geld lekker en gezond te eten. Het loont dan ook zeker de moeite om je te verdiepen in het koken.
Sowieso is zelfgemaakt eten vaak vele malen goedkoper ( en gezonder! ) dan kant-en-klaar maaltijden, maar ook die extraatjes zoals iets lekkers voor bij de koffie of voor de visite kun je vaak goedkoop zelf maken.
Het internet is een nuttige bron van informatie. Er komen steeds meer sites over eten en koken die rekening houden met een krappe beurs en ook als je geen keukenprins of –prinses bent, kun je hier heel wat wijzer uit worden.
Met jee inspanningen zullen je in de eerste maand niet zo snel grote bedragen besparen op boodschappen maar je opgedane kennis werpt na verloop van tijd ongetwijfeld vruchten af!

Besparen op boodschappen, Tip 3

Neem altijd eten en drinken mee als je ergens naartoe gaat.
Behalve in de boodschappen die je in de supermarkt doet, gaat er vaak heel wat geld zitten in dingen die je tussendoor koopt. Een flesje drinken bij het tankstation of een snelle hap wanneer je door de stad wandelt: Je staat er nauwelijks bij stil en geeft er al snel flink meer geld aan uit dan je denkt. Een flesje cola bij het tankstation bijvoorbeeld kost al gauw het driedubbele van eenzelfde flesje in de supermarkt. Als je zorgt dat je altijd zelf wat eten en drinken meeneemt als je ergens naartoe gaat, zul je zien dat het op maandbasis al snel tien euro of meer scheelt.