Home / Energie besparen

Energie besparen

Om wat extra geld over te houden voor leuke dingen of om het maximale uit je uitkering te halen, is het belangrijk zoveel mogelijk te besparen op je vaste lasten. En de energierekening speelt daarbij een belangrijke rol!
Ook vanuit milieu-oogpunt komt er steeds meer aandacht voor energie besparen. En dit betekent heus niet dat je dure zonnepanelen op je dak moet laten aanbrengen of dat je allerlei zuinigere en dure apparatuur aan moet schaffen.
We zetten hier de belangrijkste tips voor energie besparen, waarbij je géén extra kosten maakt, voor je op een rijtje.

Energie besparen, Tip 1

Doe alles waarvan je weet dat je het eigenlijk zou moeten doen.
Lampen en bijvoorbeeld de radio uitdoen zodra je de kamer uitgaat, spaarlampen en ledlampen gebruiken, ramen zoveel mogelijk dicht houden als het koud is: we weten allemaal dat deze dingen helpen met energie besparen maar om er ook altijd op te letten, valt niet altijd mee. Wen het je aan: het scheelt je namelijk iedere maand weer een aantal euro’s!
Iets wat je misschien nog niet weet, is dat ook apparaten die je niet gebruikt energie verbruiken. Wil je energie besparen, laat apparaten dan niet op standby staan en haal van apparaten die je langere tijd niet gebruikt, ook de stekker uit het stopcontact.

Energie besparen, Tip 2

Een goede woningisolatie is nodig als je energie wilt besparen. En in de portemonne scheelt dit je al gauw meer dan 800 euro per jaar! Toch zijn veel maatregelen om je huis te isoleren, zoals het aanbrengen van dubbel glas, dak- of muurisolatie een kostbare aangelegenheid.
Om je huis beter te isoleren zonder veel extra geld uit te geven, kun je het volgende doen:

  • Breng niet alleen tochtstrips aan bij ramen en deuren maar ook bij je brievenbus. Deze laatste wordt nog wel eens over het hoofd gezien.
  • Hou als het koud is, zoveel mogelijk lamellen en gordijnen dicht. Dit zijn uitstekende isolatiematerialen!
  • Zet de verwarming uit in ruimtes waar je niet vaak gebruik van maakt en hou daar ook de deur zoveel mogelijk dicht.
  • Je kunt de warmwaterleidingen in huis isoleren door er hoesjes omheen te plaatsen. Het water koelt hierdoor minder snel af; iets wat je jaarlijks al snel een paar kubieke meter gas scheelt.
  • Breng folie aan achter de radiatoren; hierdoor voorkom je dat er veel warmte direct via de muur ontsnapt.
  • Heb je een grote kale buitenmuur? Door hier aan de buitenkant beplanting tegen te plaatsen, voorkom je ook dat er al te veel warmte ontsnapt. Een grote haag of een klimop maakt al snel verschil.

Energie besparen, Tip 3

Richt je huis in op energie besparen.
Dit lijkt misschien een vreemde tip maar door je huis slim in te richten, kun je erg veel energie besparen.

  • Als je de verlichting in huis op de juiste plekken neerzet, hoef je veel minder lampen te laten branden. Experimenteer hier mee. Ook bijvoorbeeld een donkere lampenkap kan heel wat licht tegenhouden. Als je hier eens kritisch naar kijkt, scheelt dat je al snel weer wat euro’s.
  • In sommige kamers ben je vaker dan in andere kamers. En sommige kamers zijn van zichzelf ook warmer dan andere; bijvoorbeeld omdat ze grenzen aan het huis van de buren of doordat de zon er de hele dag opstaat. Hier kun je rekening mee houden bij het inrichten van je huis.