Home / Hypotheek met uitkering

Hypotheek met uitkering

Hypotheekverstrekkers willen zekerheid die staat als een huis

hypotheek1Als je een uitkering hebt, is het vaak niet zo gemakkelijk om op basis van deze uitkering een hypotheek te verkrijgen. Een hypotheek gaat vaak over grote bedragen, dus een hypotheekverstrekker wil maar één ding: zekerheid. Daarom geven hypotheekverstrekkers veruit de voorkeur aan mensen met een inkomen uit een vast dienstverband. Wil je een hypotheek nemen maar werk je op uitzendbasis of als zelfstandige, dan zal je zien dat dat nog niet zo eenvoudig is. Ook bij klanten met een tijdelijk dienstverband wil een hypotheekverstrekker vaak een intentieverklaring zien: een verklaring waarin de werkgever aangeeft dat er zicht is op een vast dienstverband.

Met een WIA-uitkering een hypotheek verkrijgen

Met een uitkering is een intentieverklaring geen optie: er is uiteraard geen uitkeringsinstantie te vinden die de intentie heeft deze uitkering tot in lengte van dagen te financiëren. Ben je echter arbeidsongeschikt en is er geen zicht op verbetering, dan kan je dat in feite zien als een soort ‘intentieverklaring’ vanuit het UWV: je uitkering op grond van de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen), blijft immers bestaan zolang je arbeidsongeschikt bent. Met een WIA-uitkering is het dan ook mogelijk om in sommige gevallen een hypotheek af te sluiten.

Met een Anw-uitkering een hypotheek verkrijgen

Ook een Anw-uitkering kan in sommige gevallen worden gezien als een vaststaand inkomen. Een Anw-uitkering krijg je immers wanneer je weduwe of weduwnaar wordt en voldoet aan een van de volgende voorwaarden: óf je bent geboren vóór januari 1950 (maar nog geen 65 jaar oud), óf je hebt thuiswonende kinderen jonger dan 18 jaar, óf je bent minstens 45% arbeidsongeschikt. Zolang je aan deze eisen voldoet, heb je recht op een Anw-uitkering- als je partner verzekerd was voor de Anw tenminste. Omdat dit recht “statisch” is, zien sommige hypotheekverstrekkers mogelijkheden voor de verstrekking van een hypotheek.

Hypotheek en andere uitkeringen

Hoe je het ook wendt of keert; met een uitkering een hypotheek verkrijgen is vaak een bewerkelijke opgave. Als je een partner hebt met een inkomen uit een vast dienstverband, maakt dat de kwestie vaak al een stuk eenvoudiger. Ook het hebben van eigen vermogen maakt het gemakkelijker om de hypotheekverstrekker overstag te doen gaan. Hoe meer eigen middelen je inbrengt, hoe lager het te lenen bedrag immers wordt.