Home / Krediet met uitkering

Krediet met uitkering

Ook wanneer je een uitkering hebt, kan het zomaar gebeuren dat je dringend wat extra geld nodig hebt. Heb je dit geld niet in de vorm van een spaarpotje op de bank staan, dan ben je al snel aangewezen op een lening. Maar lenen met uitkering is niet zo gemakkelijk, maar gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden. Banken en andere financiële instellingen zullen echter niet bepaald staan te trappelen om met je in zee te gaan, omdat het nog maar af te wachten is of ze hun uitgeleende geld op termijn ook weer terug zullen krijgen. Je bent immers afhankelijk van de uitkeringsinstantie en zal daarnaast weinig financiële armslag hebben. Wat zijn nu de mogelijkheden om krediet te verkrijgen met een uitkering?

Een duik in de rode cijfers nemen

Zo moeilijk als banken doen over het verstrekken van een krediet aan mensen met een uitkering, zo soepel zijn ze vaak als het gaat om de verhoging van je maximale roodstand. Zolang er maar een maandelijks geldbedrag binnenkomt zodat de rekening snel weer in het zwart terecht komt, is het in hun ogen helemaal niet zo erg om incidenteel een duik in de rode cijfers te nemen. Wil je een krediet aanvragen en leef je van een uitkering, ga dan eerst eens rond de tafel zitten bij de bank waar je je reguliere betaalrekening hebt lopen.

 Als de bank weigert

Mocht de bank weigeren, dan wordt het al heel wat moeilijker om een krediet te verkrijgen. De bank weigert immers in de meeste gevallen met een goede reden, zoals onvoldoende inkomen(szekerheid) of een negatieve BKR-notering. Mocht je echt nergens een voet aan de grond krijgen, dan kan je kijken of je in aanmerking komt voor een krediet bij de SBN (Sociale Bank Nederland). Deze bank verstrekt alleen kredieten aan mensen die niet op de reguliere manier aan een krediet kunnen komen. De voorwaarden en rentes zijn vaak gunstig, maar de bank wil wel graag weten waar je het geld precies voor nodig hebt. Leef je van een bijstandsuitkering, dan zou je ook kunnen vragen of je in aanmerking komt voor een lening vanuit de Bijzondere Bijstand.

Minileningen

Een andere manier om snel over wat extra geld te beschikken, is een lening in de vorm van een minilening. Een minilening wordt ook wel flits- of SMS-krediet genoemd. Deze kredieten zijn bedoeld voor kleine geldleningen met een korte doorlooptijd, dus bijvoorbeeld maximaal 500 euro en terugbetalen binnen een maand. Wat veel mensen als voordeel zien, is het feit dat er voor dergelijke leningen vaak geen toetsing plaatsvindt bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Ook met een minder fraaie BKR-notering achter je naam is het dus mogelijk om een krediet van een paar honderd euro af te sluiten. De vraag is echter wel, of je dit ook moet willen. Kredietverstrekkers die geen BKR-toetsing verrichten, brengen vaak hogere rentepercentages in rekening dan krediet verstrekkers die wél toetsen. De gedachtegang hierachter is tweeledig: ten eerste loopt de kredietverstrekker meer risico doordat er geen toetsing wordt uitgevoerd, en ten tweede weet “men” ook wel dat veel van hun klanten met de rug tegen de muur staan, omdat zij nergens anders kunnen lenen.