Home / Lenen bij UWV

Lenen bij UWV

Geld lenen bij het UWV, kan dat?

Onze overheid stimuleert mensen die willen werken. Dit geldt ook -of misschien zelfs: vooral- voor mensen die een ziekte of een handicap hebben. Wie minstens een jaar ziek of gehandicapt is en een eigen bedrijf wil beginnen, kan onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een lening via het UWV. Daar hoef je niet perse een ZW- of WIA-uitkering voor te hebben; ook startende ondernemers met een bijstandsuitkering, of mensen die helemaal geen uitkering hebben, kunnen voor steun aankloppen bij het UWV. Om te beginnen kan het UWV aanpassingen en hulpmiddelen voor de werkplek verzorgen, zoals taxivergoedingen of aanpassingen aan de auto, een brailleleesbril, een rolstoelvriendelijke toegang tot de werkruimte, et cetera. Zo kan je, ook als je ziek of gehandicapt bent, zo goed mogelijk aan de slag.

Klinkende munt bij het UWV

Aanpassingen en hulpmiddelen zijn niet het enige waarvoor je terecht kan bij het UWV. Wie ondanks ziekte of handicap serieus werk wil maken van een eigen onderneming, kan in bepaalde gevallen ook recht hebben op klinkende euro’s. Zo kent het UWV de mogelijkheid tot het verstrekken van een voorbereidingskrediet: een bedrag van maximaal € 2.718,= dat je kunt gebruiken om bijvoorbeeld beurzen te bezoeken, klanten te werven of vakliteratuur te kopen. Door middel van dit krediet krijg je de mogelijkheid om goed voorbereid te beginnen aan het ondernemerschap, wat de kans van slagen uiteraard alleen maar ten goede komt.

Starterskrediet

Een voorbereidingskrediet van € 2.718,= klinkt uiteraard heel aantrekkelijk. Maar de serieuzere bedragen zitten ‘m in het starterskrediet: een lening van maximaal € 33.366,= dat je mag gebruiken om je onderneming van de grond te krijgen. Je kan hiervoor alleen in aanmerking komen wanneer je kan aantonen dat je bij een commerciële bank geen lening kunt verkrijgen, terwijl je wel een doordacht ondernemingsplan kunt overleggen. Natuurlijk is deze lening alleen bedoeld om vanuit arbeidsongeschiktheid je eigen bedrijf te beginnen; je kan dus niet bij het UWV aankloppen omdat je wasmachine het heeft begeven.