Home / Lenen met een AOW-uitkering

Lenen met een AOW-uitkering

Als je leeft van een AOW-uitkering, ben je in ieder geval 65 jaar of ouder. Ben je gehuwd of samenwonend en is je partner jonger dan 65 jaar, dan kom je wellicht in aanmerking voor een toeslag op je AOW-pensioen. Deze toeslag is afhankelijk van het inkomen van de jongste partner. Heeft je jongere partner geen inkomen, dan ontvang je dus de maximale toeslag plus je eigen AOW-pensioen op je rekening. Desalniettemin is de AOW geen vetpot, dus als je daarnaast geen aanvullend (bedrijfs)pensioen hebt opgebouwd, kan het moeilijk zijn om maandelijks rond te komen. Wanneer je dan voor onverwachte noodzakelijke uitgaven komt te staan, ben je wellicht aangewezen op een lening. Een lening verkrijgen op je AOW-pensioen is echter nog niet zo gemakkelijk.

Kredietverstrekker: zekerheid voor alles

Financiële instellingen en banken willen maar één ding: zekerheid. Als zij hun twijfels hebben of ze het door hen uitgeleende geld op termijn weer retour zullen zien, zullen ze de aanvraag om een lening in de meeste gevallen afwijzen. Vanuit de kredietverstrekker gezien is dat eigenlijk wel zo logisch. Een financiële instelling is immers geen filantropische instelling, maar een bedrijf dat te maken heeft met winsten en verliezen. Als rechthebbende op een AOW-pensioen kan je het dus waarschijnlijk vergeten om een lening af te sluiten met een lange looptijd. Een lening met een kortere looptijd zal een stuk minder snel zorgen voor problemen, maar hou er rekening mee dat je in de regel geen grote bedragen kunt lenen.

AOW geeft zekerheid

Hoewel het AOW-pensioen slechts voorziet in een “basis”inkomen, is het inkomen wél gegarandeerd. Het recht op een AOW-pensioen hou je immers levenslang. De partnertoeslag daarentegen is variabel, omdat deze gebaseerd is op het inkomen van de jongere partner. Bereik je pas na 2015 de leeftijd van 65 jaar, dan heb je helemaal geen recht meer op partnertoeslag- ook niet als je een (veel) jongere partner hebt zonder eigen inkomsten. Wil je niet in de financiële problemen komen, dan is dit dus zeker iets om rekening mee te houden.