Home / Lenen met een uitkering

Lenen met een uitkering

Lenen met een uitkering is niet eenvoudig

Om je maar meteen uit de droom te helpen: leef je van een uitkering, dan zal het in de meeste gevallen niet eenvoudig zijn om een lening te verkrijgen. Terwijl je die lening, juist als je weinig geld te besteden hebt, misschien wel hard nodig hebt. Toch valt er wat te zeggen voor de terughoudendheid van banken en kredietverstrekkers. Wie weinig geld heeft, heeft immers vaak ook weinig mogelijkheden om een eenmaal geleend krediet weer terug te betalen. Geld lenen kost nu eenmaal geld, en de terugbetaling van een lening plus de rente is een extra kostenpost. Niet iedereen met een uitkering kan die kostenpost dragen.

Geld lenen bij de SBN

Voor mensen die rond moeten komen van weinig geld, is het in sommige gevallen mogelijk om een lening te verkrijgen via de SBN. SBN is een afkorting van Sociale Banken Nederland en is voortgekomen uit een samenwerkingsverband van 14 afzonderlijke regionale kredietbanken. Een lening via de SBN is alleen bestemd voor mensen met lagere inkomens, dus een inkomen tot maximaal 130% van het bruto minimumloon. Een lening bij de SBN is vaak goedkoper dan een reguliere lening, omdat er rekening wordt gehouden met het feit dat de lener niet zo veel te besteden heeft.

Iedereen op een drafje naar de SBN dan maar?

Een goedkope lening, dat wil (bijna) iedereen wel. En bij de SBN zijn dus goedkope leningen te krijgen. Iedereen op een drafje naar de SBN dan maar? Nee, zo werkt het niet. De instelling zou dan z’n doel voorbijschieten. Om in aanmerking te komen voor een lening bij de SBN, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden: je moet om te beginnen niet in aanmerking komen voor een lening bij een reguliere bank of kredietinstelling, omdat je geen inkomen hebt, te oud of te jong bent voor een lening of omdat je schulden hebt. Grof gezegd kan je stellen: de SBN is toegankelijk voor mensen in een financieel vrij uitzichtloze situatie. Een vangnet, een reddingsboei. Een sociale lening dus. Deze sociale lening is bedoeld voor bedragen tot maximaal € 25.000,=. Heb je meer geld nodig, dan kan je bij de SBN informatie aanvragen over schuldhulpverlening.