Home / Lenen met uitkering en werken

Lenen met uitkering en werken

Een beetje van jezelf, een beetje van de uitkeringsinstantie

Wie een uitkering heeft, werkt daar in veel gevallen nog wat bij. Wit, welteverstaan, want zwartwerkers laten we op deze site buiten beschouwing. We hebben het dus over mensen die een gedeeltelijke uitkering ontvangen, zoals iemand met een WW-uitkering die een parttime baan gevonden heeft. Ook andere situaties zijn mogelijk: een Anw-er bijvoorbeeld die daarnaast nog (parttime) werkzaam is of een AOW-er die een toeslag ontvangt voor zijn jongere, werkende partner. Kunnen deze mensen een lening aanvragen?

Kritische kredietverstrekkers

Je zou zeggen dat iemand met een gedeeltelijke uitkering gemakkelijk(er) een lening kan afsluiten bij een reguliere bank of kredietverstrekker. Die banken en kredietverstrekkers denken daar helaas anders over; ook met slechts een gedeeltelijke uitkering krijg je vaak nul op het rekest wanneer je een lening aanvraagt. De redenatie hierachter is simpel: wanneer je werkt, maar daarnaast een uitkering ontvangt, dan verdien je over het algemeen niet voldoende om zelfstandig rond te kunnen komen. Je bent dus nog steeds afhankelijk van je uitkering. En afhankelijkheid, daar houden kredietverstrekkers niet zo van.

Voorkeuren van kredietverstrekkers

Waar gaan kredietverstrekkers dan wél van spinnen? Van zekerheid. En zekerheid, dat betekent meestal: een vast inkomen uit een vast dienstverband. Niet alleen voor mensen met een uitkering, maar ook voor mensen die werken op uitzendbasis of voor ZZP-ers is het vaak moeilijk om de aanvraag voor een lening rond te krijgen. Heb je daarentegen een gedeeltelijke WIA-uitkering (omdat je blijvend een bepaald percentage arbeidsongeschikt bent) en werk je daarnaast, dan kijken kredietverstrekkers daar vaak al milder tegenaan. Je gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid is immers een vast gegeven, dus je uitkering staat dan ook al vast.

Nog geen werk, maar wel wíllen werken?

Ben je minstens een jaar ziek of gehandicapt en wil je desondanks aan de slag met een eigen onderneming, dan kan je in sommige gevallen geld lenen bij het UWV. Dit geld moet dan wel zijn bedoeld om je eigen bedrijf een goede start te geven. Meer informatie over het voorbereidingskrediet en/of het starterskrediet vind je bij het UWV of elders op deze site.