Home / Water besparen

Water besparen

Water besparen is iets waar we met z’n allen steeds meer bij stil staan. Van één kant natuurlijk vanwege de ‘groene rage’ en het feit dat we allemaal wat meer milieubewust gaan leven, maar ook omdat we willen bezuinigen. Voor tweeverdieners met goedbetaalde functies zal misschien dat eerste zwaarder wegen maar als je van een minimum of van een bescheiden uitkering rond moet komen, dan telt je beurs natuurlijk ook zeker mee.
Door te besparen op gas, water en licht kun je net dat beetje extra geld overhouden om ervoor te zorgen dat je geen schulden hoeft te maken en toch eens iets leuks kan doen van je geld.

We geven hier een aantal tips voor water besparen en houden daarmee rekening met een krappe beurs.

Water besparen, Tip 1

Water besparen in de keuken.

  • Koken met minder water is niet alleen gezonder, maar je bespaart er dus ook water mee. En door bijvoorbeeld je groente in een zeef boven de pan met aardappels mee te stomen, bespaar je niet alleen water én gas uit: je hoeft ook nog eens minder af te wassen.
  • Om te besparen kun je ook vaker kiezen voor het grillen van je groenten en vlees. Deze bereidingswijze levert niet alleen een gezonde en smakelijke maaltijd op. Grillen is een snelle manier van bereiden dus je spaart ook gas uit. En water heb je er al helemaal niet bij nodig.
  • En doe je de afwas vaak in de vaatwasser? Spaar de afwas dan op of doe zoveel mogelijk afwasjes met de hand. Een vaatwasser gebruikt veel energie en water. Als je niet de kraan laat lopen als je met de hand afwast, scheelt dit in een gemiddeld huishouden al gauw 1000 liter per jaar!

Water besparen, Tip 2

Water besparen in de badkamer.

  • Korter douchen scheelt bijzonder veel water. Als je wel eens naar de sportschool gaat, maak er dan een gewoonte van om daar te douchen. Het kost je niets en je bespaart er thuis heel wat water door!
  • Laat tijdens het tandenpoetsen of het wassen van je handen niet onnodig de kraan lopen. Waarschijnlijk heb je deze tips al vaker gehoord maar misschien let je er nog niet zoveel op als eigenlijk zou moeten.
  • Ook het toilet is een grote waterverbruiker in ieder huishouden. Nu zijn er dure waterbesparende toiletten te koop maar daar ga je als je van een uitkering rond moet komen waarschijnlijk geen geld aan uitgeven. Een oplossing die even goed werkt, is om een kleine plastic fles, van een halve liter, te vullen met water en deze afgesloten in de stortbak te leggen. Dit scheelt voor één persoon op jaarbasis al ruim 1000 liter water!