Home / Wel lenen of niet lenen?

Wel lenen of niet lenen?

Een vast gegeven bij geld lenen is dat het je uiteindelijk altijd wat extra geld kost. De enige uitzonderingen hierop zijn leningen die je bij vrienden of familieleden hebt en waarover je geen rente hoeft te betalen. Ga je bij een bank of een andere geldschieter geld lenen, dan zul je er rekening mee moeten houden dat je na het aflossen en het betalen van rente méér geld kwijt bent dan het geleende bedrag. Dat is tenslotte de manier waarop zij geld verdienen aan het uitlenen van geld.
Als je geld wilt lenen, zul je hier dus wel even rekening mee moeten houden. Geld lenen is vaak een goede oplossing maar je moet het alleen doen wanneer je zeker weet dat je in staat zult zijn het geleende bedrag én de bijkomende kosten terug te betalen aan je geldschieter.

Wanneer is geld lenen verstandig?

Zolang je dus zeker weet dat je de bijkomende kosten van een lening kunt dragen, dan is er echt niets mis met het lenen van geld. Sterker nog: soms is lenen gewoon nodig. We lenen allemaal wel eens geld en in veel gevallen kan een lening je juist uit de brand helpen.
Voorbeelden waarin een lening uitkomst kan bieden, zijn bijvoorbeeld wanneer je wasmachine kapot gaat en je niet wilt wachten tot het einde van de maand om deze te vervangen. Of, als je een grote vroegboekkorting krijgt op een vakantie die je sowieso wilt boeken, dan kunnen de kosten van een lening wel eens opwegen tegen de kosten van de vakantie wanneer je deze pas later boekt. Misschien wil je iets duurs aanschaffen, zoals een nieuwe auto of caravan, en kun je dit makkelijk betalen als je dit bedrag over een jaar kunt uitspreiden, ook al betaal je dan wat rente. En ook een hypotheek op een huis of appartement is in feite een soort lening die veel mensen zonder grote problemen aan kunnen gaan.
Kortom: Er zijn heel wat situaties te bedenken waarin geld lenen helemaal niet onverstandig is of je zelfs juist voordeel oplevert zélfs wanneer er wat extra kosten bijkomen.

Ga voordat je een lening afsluit overigens wel even na waar je het voordeligst uit bent. Ook als je snel wat extra geld wilt hebben, neem dan toch de tijd om de rentepercentages én de leenvoorwaarden van de verschillende aanbieders even naast elkaar te leggen

Wanneer moet je vooral géén geld lenen?

Het is dus logisch dat je géén geld moet lenen wanneer de bijkomende kosten je wel eens in de problemen zouden kunnen brengen. Toch blijkt dit in de praktijk nog wel eens lastig. We zijn namelijk allemaal geneigd onze financiële situatie rooskleuriger voor te stellen dan deze in werkelijkheid is en denken al gauw dat we geld dat we lenen wel terug kunnen betalen. Maar soms kun je bijvoorbeeld ineens met een tegenvaller te maken krijgen waardoor het terugbetalen van je lening toch een probleem wordt. Of je wilt misschien zelfs geld lenen om een schuld af te lossen, waardoor je alleen maar verder in de schulden raakt.
Wanneer je niet honderd procent zeker weet dat je de lening en de daarbij horende kosten kunt aflossen, óók wanneer het je financieel een beetje tegen komt te zitten, dan kun je je beter verdiepen in alternatieven voor lenen.