Home / Lenen met uitkering en BKR

Lenen met uitkering en BKR

Als je van een uitkering leeft, ben je niet altijd in de gelegenheid om geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. Mocht je dan in de situatie komen dat je auto een dure reparatie nodig heeft, je wasmachine het begeeft of je een flinke naheffing krijgt van je energieleverancier, dan ben je al snel aangewezen op een lening. Maar waar? Juist met een uitkering heb je het in de regel niet al te breed, en dat weten banken en kredietverstrekkers ook. Die zullen dan ook niet snel geneigd zijn om je groen licht te geven voor een lening. Mocht je toch een instelling vinden die overweegt om met je in zee te gaan, dan zal je waarschijnlijk eerst getoetst worden bij het BKR.

De reden voor het bestaan van het BKR

De afkorting BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Dit is een instelling, gevestigd in Tiel, die aan banken en andere financiële instellingen informatie verstrekt over de kredietwaardigheid van een persoon. Met andere woorden: sta je te boek als iemand die zijn of haar financiële verplichtingen nakomt, of ben je een (notoire) wanbetaler? Een negatieve BKR-notering fungeert al snel als een soort “code rood” voor kredietverstrekkers. Die zitten immers niet te wachten op een iemand die een reeds verstrekte lening niet, of veel te laat, terugbetaalt. Je kan het BKR dan ook zien als een vangnet voor banken en kredietinstellingen die willen weten of ze hun geld ooit nog terugzien.

Hoe kom je aan een negatieve BKR-notering?

Soms heb je aan het einde van je geld nog een stukje maand over. Dat kan iedereen weleens gebeuren, maar het is niet de bedoeling om een gewoonte te maken van betalingsachterstanden. Doe je dit wel, dan zal je al snel een BKR-code achter je naam ontvangen. Een keertje een paar dagen te laat betalen is geen probleem, maar een achterstand van minstens 2 maanden resulteert al snel in een A-codering: de A van Achterstand. Loop je de achterstand in en ben je weer bij met betalen, dan wordt de A-code omgezet in een H-(hersteld)code. Ook deze H-code blijft nog 5 jaar zichtbaar achter je naam. Dat lijkt misschien oneerlijk: je hebt de achterstand immers weggewerkt. Een H-code hoeft dan ook niet altijd een beletsel te zijn voor het aangaan van een lening, maar het is wel zo eerlijk wanneer de kredietverstrekker weet waar hij aan toe is met jou.

Ik heb een uitkering en een negatieve BKR-notering

Is bovenstaande op jou van toepassing, dan zal het niet gemakkelijk zijn om een lening af te sluiten. Overigens moet je jezelf ook hierbij de vraag stellen of je überhaupt gebaat bent bij een lening. De negatieve BKR-notering geeft immers aan dat je ook in het (recente) verleden problemen hebt gehad om je financiële verplichtingen na te komen. Het aangaan van een nieuwe lening schept weer nieuwe betalingsverplichtingen, waarbij het nog maar de vraag is of je hieraan kunt voldoen. Het is dan ook raadzaam om in dat geval eerst te proberen om op andere manieren aan geld te komen.