Home / Lening afsluiten voor schulden

Lening afsluiten voor schulden

Als je met schulden kampt, heeft dat allerlei vervelende consequenties. De bijkomende kosten van de schulden rijzen de pan uit of gas, water en licht worden misschien wel afgesloten.
Wanneer de schulden situatie erg penibel wordt, overwegen veel mensen dan ook om een lening af te sluiten waarmee ze de bestaande schulden af kunnen lossen. Maar beland je niet van de regen in de drup wanneer je een lening afsluit om schulden te betalen? Of zijn er gevallen waarin het verstandig is om een lening af te sluiten waarmee je je schulden af kunt lossen?
Omdat het een vraag is waar veel mensen tegenwoordig mee worstelen, besteden we hier speciaal aandacht aan het geld lenen om schulden te betalen.

Lening afsluiten voor schulden: Wanneer is het verstandig?

Wanneer je een lening afsluit, ontstaat er een schuld. Je hebt namelijk een bedrag aan geld gekregen en moet dit, plús de rente, nog terug betalen aan de kredietverstrekker. Als je een lening afsluit om bestaande schulden af te lossen dan zou je dus denken dat er niet veel verandert. Toch kan het een slimme zet zijn om een lening af te sluiten om schulden af te lossen. Een paar voorbeelden:

  • Wanneer je erg veel bijkomende kosten over je schulden moet betalen en de kosten van je lening (je nieuwe schuld) lager uitvallen, dan ben je goedkoper uit met de lening.
  • Wanneer je een flink aantal kleinere schulden hebt, kan het beter zijn deze allemaal in één keer af te lossen door middel van een lening. Vervolgens heb je namelijk nog maar één schuld die je moet betalen en de kosten kunnen zo gunstiger uitvallen. Bovendien is je situatie een stuk overzichtelijker.

Maar, vaak is het niet verstandig om een lening af te sluiten met als doel schulden af te lossen. Dit is vaak het geval wanneer er sprake is van ‘paniekvoetbal’. Omdat er bijvoorbeeld een deurwaarder op de stoep staat of omdat het water dreigt te worden afgesloten, gaan mensen maar al te vaak hals over kop ergens een lening afsluiten zonder voldoende stil te staan bij de consequenties. Ze sluiten een verkeerde lening af, kunnen de aflossing niet betalen of krijgen met vervelende voorwaarden te maken waar ze niet van op de hoogte waren. Hierdoor komen ze uiteindelijk met de nieuwe lening ( lees: schuld ) in de problemen.
Neem altijd de tijd om alle zaken goed op een rijtje te zetten en doe onderzoek naar je mogelijkheden. Als het water dreigt te worden afgesloten, wil je je misschien in allerlei bochten wringen. Maar soms is het nog altijd beter even bij je schoonmoeder te moeten douchen dan om voor lange tijd vast te zitten aan hogere maandlasten.

Lening afsluiten voor schulden: Waar kun je terecht?

Een lening afsluiten om schulden te betalen kan soms wel degelijk een goede oplossing zijn. Je kunt er op verschillende plaatsen voor terecht. Allereerst kun je eens kijken of familie of vrienden je wat voor willen schieten. Daar ben je doorgaans een stuk goedkoper uit voor het aflossen van je schulden.
Wanneer dit geen mogelijkheid is, kun je natuurlijk op zoek gaan naar een ‘normale’ kredietverstrekker. Hiervoor vind je op deze website veel belangrijke informatie en adressen.

stadsbank1Als je schulden echt problematische vormen aangenomen hebben (en dit is waarschijnlijk het geval wanneer je overweegt een lening af te sluiten om ze te betalen), dan doe je er goed aan sowieso voor informatie aan te kloppen bij je gemeente. Misschien is de schuldhulpverlening iets waar je over na moet denken.
In sommige gemeentes bestaat bovendien de mogelijkheid je schulden af te lossen met een lening van de stadsbank. Vervolgens ben je van je schuldeisers af en hoef je alleen nog je lening bij de stadsbank terug te betalen.