Home / Lenen met uitkering en hoogte

Lenen met uitkering en hoogte

Hoe hoog worden jouw schulden?

Wie op zoek is naar een lening (of je nou een uitkering hebt of niet), wil over het algemeen maar één ding weten: hoeveel geld kan er geleend worden? Hoe meer, hoe beter, lijkt het devies, maar pas op! In plaats van “hoeveel kan ik lenen?” kan je ook vragen: “hoe hoog kan ik mijn schuld laten oplopen?”. Een lening moet immers worden terugbetaald en kent vaak bijkomende kosten, zoals de te betalen rente. Al zou je een torenhoge lening kunnen aangaan, dan is nog maar de vraag of je dat moet willen. Los van de stelling dat lenen met een uitkering helemaal niet zo gemakkelijk is.

Lenen bij reguliere kredietverstrekkers

Wil je geld lenen en heb je een uitkering, dan zal je merken dat je bij de meeste reguliere kredietverstrekkers geen voet aan de grond krijgt. Kredietverstrekkers willen immers de garantie dat het door hen uitgeleende geld ook weer wordt terugbetaald en zijn dus vooral op zoek naar klanten met financiële armslag. Die financiële ruimte ontbreekt vaak bij mensen die een uitkering hebben. Of je überhaupt iets losgepeuterd krijgt, hangt uiteraard af van de soort en hoogte van je uitkering, je leefsituatie, je andere vaste lasten en de hoogte van het bedrag dat je wilt lenen.

Lenen bij niet-reguliere kredietverstrekkers

Op internet buitelen de niet-reguliere kredietverstrekkers over elkaar heen om hun product maar aan de man te brengen. Renteloze leningen, leningen zonder BKR-toetsing… Alles kan en alles mag, lijkt het wel. Bestudeer je de bijkomende voorwaarden, dan blijkt het lang niet al goud wat er blinkt. Vaak is er sprake van bijkomende kosten voor bijvoorbeeld spoedoverboekingen en zijn de sancties voor het niet tijdig terugbetalen allesbehalve mals. Een “goedkope”, snelle lening kan je dan ook duur komen te staan.

Lenen om je eigen bedrijf te beginnen

Ben je langer dan een jaar ziek of gehandicapt en wil je geld lenen om je eigen bedrijf op te starten, dan maak je nog gerede kans om een flink bedrag in handen te krijgen. Als lening, wel te verstaan. Bij het UWV kan je als zieke of gehandicapte een lening krijgen in de vorm van een voorbereidings- of starterskrediet. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen, tot meer dan € 34.000,=. Dit bedrag mag je echter niet gebruiken om je huis op te laten knappen, je kapotte koelkast te vervangen of een nieuwe flatscreen tv te kopen: je moet de lening gebruiken om je eigen onderneming op de kaart te zetten.