Home / Lening aanvragen met een uitkering

Lening aanvragen met een uitkering

Juist mensen die van een uitkering leven, hebben het vaak moeilijk om ook nog wat geld opzij te zetten. Geen wonder dat het hen in veel gevallen aan de broodnodige spaarpot ontbreekt. Is dat bij jou ook het geval en word je op korte termijn geconfronteerd met een of meerdere grote kostenposten, dan zal je in veel gevallen aangewezen zijn op een lening. Maar een lening aanvragen wanneer je van een uitkering leeft, is nog helemaal niet zo gemakkelijk als dat je op het eerste gezicht misschien zou denken. Waarom eigenlijk niet?

De gedachtegang van een kredietverstrekker

Veel mensen zijn verbaasd over het feit dat het met een uitkering zo moeilijk is om een lening aan te vragen. De uitkering is immers in veel gevallen een vast gegeven, zeker wanneer je bijvoorbeeld een Wajong- of WIA-uitkering hebt. Toch? Helaas, zo simpel is het niet. Om te beginnen houden kredietverstrekkers niet zo van afhankelijkheid. Met een uitkering ben je immers afhankelijk van de uitkeringsinstantie en als je leefsituatie verandert, kan jouw recht op uitkering weleens op de tocht komen te staan. Daarnaast weten kredietinstellingen en banken maar al te goed dat mensen met een uitkering vaak niet al te veel te besteden hebben. Dit maakt de financiële ruimte om de lening ook weer terug te betalen, klein. Ook de verhaalsmogelijkheden nemen af wanneer iemand het niet breed heeft. Dit zijn allemaal redenen voor een kredietinstelling om jouw aanvraag voor een lening af te wijzen.

Zekerheid voor alles

Zekerheid voor alles dus, als het aan de kredietverstrekker ligt. Heb je een onderpand voorhanden of is je partner bereid om borg te staan, dan wordt het in veel gevallen al heel wat gemakkelijker om een lening aan te vragen. Lukt dat allemaal niet, dan zou je kunnen kijken of je in aanmerking komt voor een lening bij de SBN. Deze bank verstrekt kredieten aan mensen die niet in aanmerking komen voor “reguliere” leningen. Ook een beetje rondvragen bij vrienden of familie kan je helpen om alsnog een krediet te verkrijgen, in de vorm van een particuliere geldlening wel te verstaan. Hierbij is het wel belangrijk om goede afspraken te maken over de voorwaarden en de termijn waarbinnen je het geleende bedrag terug  gaat betalen. Wanneer het om een echt groot bedrag gaat, overweeg dan om een contract op te stellen.

Bezint eer je begint!

Voordat je een lening aanvraagt: stel jezelf de vraag of je deze lening echt nodig hebt. Heb je ergens nog een spaarpotje dat je aan kunt spreken? Kun je het probleem op een goedkopere manier oplossen? Een lening afsluiten is immers geen vorm van gratis geld, maar een financiële afspraak waar je niet onderuit komt. Als je niet bij machte bent (geweest) om te sparen, waar denk je dan de maandelijkse aflossing van  te betalen? Het afsluiten van een lening mag dan op korte termijn een aantrekkelijke methode zijn om extra geld te vergaren, maar feit is en blijft dat je je door het aangaan van de lening alleen maar verder in de schulden duikt.