Home / Uitkering en bijverdienen

Uitkering en bijverdienen

Wanneer je een uitkering ontvangt, heb je bijna altijd minder te besteden dan voorheen. En in het geval van een bijstandsuitkering is je maandelijkse inkomen sowieso bepaald geen vetpot. Bijverdienen kan je dan net dat beetje extra financiële ruimte geven. Maar wat zijn nu precies je mogelijkheden wat betreft het bijverdienen als je uitkering ontvangt? En is het überhaupt wel mogelijk om iets bij te verdienen als je bijvoorbeeld in de bijstand zit? We geven hier antwoord op deze vragen.

Mag je bijverdienen naast je uitkering?

De regels over bijverdienen naast je uitkering verschillen per type uitkering. Maar, wat bij iedere uitkeringsvorm geldt, is dat je altijd mág bijverdienen.
Je kunt wat extra geld bijverdienen met bijvoorbeeld het doen van vrijwilligerswerk waarvoor je een kleine vergoeding krijgt, met klusjes in de buurt, met handelen op een online marktplaats of op rommelmarkten of met het verkopen van schilderijen of sieraadjes die je zelf maakt. Ook wanneer je niet volledig kunt werken omdat je arbeidsongeschikt bent, zijn er vaak nog wel mogelijkheden tot bijverdienen.

Of je nu een WWB-uitkering, een WIA- of WAO-uitkering ontvangt: je bent altijd gebonden aan een informatieplicht. Dit houdt in, dat je alles wat van toepassing is op je financiële situatie moet melden bij de uitkerende instantie. Daarvoor maakt het niet uit of dit gaat om bijverdienen in loondienst of om inkomsten uit bijvoorbeeld de verkoop van spullen of een vergoeding voor vrijwilligerswerk.
Vervolgens wordt er dan gekeken of de bijverdiensten van invloed zijn op de hoogte van je uitkering.

Redenen voor bijverdienen naast je uitkering

Sommige mensen zien er het nut van bijverdienen niet in als ze hierdoor gekort worden op hun uitkering. Toch is bijverdienen nog lang niet zo’n gek idee.
Als je ergens klusjes doet of vrijwilligerswerk verricht, kan het best zo zijn dat zich na verloop van tijd mogelijkheden voordoen voor vast werk. Wanneer die kans zich voordoet, is dit natuurlijk altijd te verkiezen boven het hebben van een uitkering.
Door zo actief mogelijk te blijven op het gebied van werk laat je niet alleen zien dat je graag vooruit wilt maar je blijft ook een bepaald ritme behouden. Dit werkt alleen maar in je voordeel als je uiteindelijk weer aan de slag gaat.
Daarnaast kun je door zoveel mogelijk aan het werk te blijven ook bijblijven in je vakgebied of nieuwe ervaringen opdoen waardoor je je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.
En, wat misschien niet direct werkgerelateerd is maar evengoed belangrijk is, is het sociale aspect van het bijverdienen. Door klusjes aan te nemen of een beetje te handelen, kom je met meer mensen in aanraking dan wanneer je thuis blijft zitten.

Méér geld ontvangen zonder bijverdienen?

Als je met je uitkering nog te weinig geld hebt om iedere maand rond te komen en bijverdienen geen optie voor je is, dan kun je nog nagaan of je misschien recht hebt op toeslagen.
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand met een WW-uitkering onder het vastgestelde minimum uitkomt. Dit sociale minimum is de hoeveelheid geld die iemand nodig heeft om in de basisbehoeften te kunnen voorzien. Het precieze minimum bedrag is afhankelijk van zaken als leeftijd en leefsituatie.
Wanneer je uitkering onder deze norm valt, dan kun je dus in aanmerking komen voor een toeslag.